BURTON DE GESCHIEDENIS

 
Hier een korte geschiedenis van het ontstaan van de Burton.
De Burton (voorheen ĎHunterí) is ontworpen door de gebroeders Dimitri en Iwan GŲbel (beiden partner in de firma Duck Hunt Car Design). Vanuit hun kunstzinnige passie voor autodesign en techniek heeft zich hun huidige professie ontwikkeld.

In 1993 begon Duck Hunt met de Lomax en 2CV Pickup. Eind 1998 hebben Dimitri en Iwan het initiatief genomen tot het ontwerpen van een nieuwe sportauto onder de codenaam "Hunter". Bij het ontwerp heeft men zich laten inspireren door de legendarische sportauto's van Bugatti, Jaguar, Talbot Lago, Delahaye en Alfa Romeo.


          HOME                      INDEX REGISTER                     AANMELDEN                     CITROENGARAGES                     DIVERSE LINKS                      CONTACT                          COPYRIGHT
Op 9 februari 2000 is de eerste "Hunter" uit de mallen gekomen. In april is de definitieve naam bekend gemaakt: de "Burton". Tijdens de Citromobile in mei 2000 heeft Duck Hunt de Burton voor het eerst getoond aan het Nederlandse publiek. Een jaar later zijn er al meer dan 130 auto's verkocht.

De Burton krijgt langzaam gestalte
Een voorstudie??
De modellen van Duck Hunt worden gebouwd op de basis (chassis) van de CitroŽn 2CV (de beruchte 'Eend'). Ook de wielophanging en motor stammen van deze klassieker af. Hierdoor blijven de kosten van de auto laag. De eenvoudige maar doeltreffende techniek maken het plaatje af.

CitroŽn begon na de Tweede Wereldoorlog met de productie van de 2CV (eigenlijk voor WOII, maar z'n debuut was op 9 oktokber 1948). Totaal zijn er zo'n 5 miljoen exemplaren gemaakt. Daardoor is de 2CV ongelooflijk goed uitontwikkeld en doordacht. De vering en wegligging van een 2CV zijn, voor iemand die nog nooit in een 'Eend' heeft gereden, een openbaring. Brandstofverbruik en onderdelenprijzen zijn vrienden voor uw portemonnee. Bij de Burton is het gewicht ongeveer een derde lager dan bij de 2CV.

De prestaties van de Burton zijn zoals men van een sportauto mag verwachten. Zelfs met een standaard motor van de 'Eend' is de auto sportief. Dit komt door het lage gewicht, de aŽrodynamische vormgeving en de goede wegligging.

S p e c i f i c a t i e s
Motor:
2 cilinder 602cc (2CV6)
Vermogen: 28,5 pk (bij 5750 toeren per minuut)
Acceleratie:
0-100 km/h in 12 sec.
Topsnelheid: 140 km/h
Verbruik: 1 op 20
Gewicht: 575 kg
Bagageruimte: 710 liter

Kosten kit: Ä5400 tot Ä9000
Bouwtijd: +/- 150 uren
Wegenbelasting: Ä90,- (per jaar)

Gezien het feit dat de Burton een kitcar is, zijn bovenstaande specificaties niet exact (i.v.m. verschillende opties en uitvoeringen e.d.).
(copyright Burton eigenaren genootschap)

Presentatie van de Burton aan het publiek in 2000
Een kijkje achter de schermen