ZELF BOUWEN?

 
HOME
INDEX REGISTER
AANMELDEN
CITROEN GARAGES
DIVERSE LINKS
CONTACT
COPYRIGHT ©
Na het bezoeken van deze site ook "besmet" geraakt met het Burton virus? Je denkt er over na zelf een Burton te gaan bouwen. Hieronder een aantal tips.

Allereerst kost het bouwen van een Burton natuurlijk geld. Met alleen het startpakket ben je er nog niet. Hoe duur je het maakt ligt aan wat je wilt. Bijna alles is mogelijk. Je zult een donor eend moeten aanschaffen. Deze worden steeds zeldzamer dus duurder. Prijzen beginnen bij 500,- en lopen snel op. Let wel goed op bij het aanschaffen van een donor! Zie ook deze pagina.

Om een goede Burton te bouwen is het belangrijk dat de basis goed is. Veel bouwers kiezen voor een nieuw chassis. Soms gedwongen, omdat het chassis van de donor te slecht is, maar meestal ook om een goede auto te kunnen bouwen. Een RDW goedgekeurd chassis kost al gauw zo'n 800,-

Wanneer er een goede donor gevonden is zullen de motor en versnellingbak wel in orde zijn. Deze onderdelen zijn, mist goed onderhouden, onverwoestbaar. Let wel je praat natuurlijk wel over een auto die minimaal 20 jaar oud is. Verwacht geen wonderen. Als deze belangrijke onderdelen niet goed zijn komen er uiteraard extra kosten bij.

Al met al ben je voor je begint al een aardig bedrag kwijt. Schikt dit je niet af? Dan kunnen we verder.

Wanneer je besluit een Burton te bouwen is het bijna noodzakelijk een onderdak hiervoor te hebben. Een garage of kleine loods is wel een must. Houd er rekening mee dat de bouw van een Burton best veel tijd gaat kosten. Wat inhoud dat je in verschillende jaargetijden bezig bent de Burton te bouwen. Dan is het comfort van een droge werkplek een eerste winst. Het is prettig wanneer de locatie over elektriciteit beschikt en nog prettiger wanneer er verwaming en stromend water is. Als er geen verwarming is zou een straalkachel of petroleumkachel uitkomst kunnen bieden. Kijk op markplaats en er is genoeg te koop. Geen water? Jerrycans kunnen hier van dienst zijn.

Voor het bouwen van een Burton is gereedschap nodig. Handig zijn ring- en steeksleutels in verschillende maten. Voor sommige onderdelen is speciaal gereedschap nodig. BV een dop met maat 44. Deze is nodig de remmen aan de achterzijde los te krijgen. Je kunt zo'n dop natuurlijk aanschaffen, maar deze is ook vaak even te leen van een collega Burton bouwer/rijder.

Bij het demonteren van de donor is het handig hulp te hebben. Dit werk is niet ingewikkeld maar het betreft grote onderdelen. Als de motorkap, deuren, spatborden e.d. nog in goede staat zijn is het zeker relevant deze goed te houden. Je kunt ze verkopen via de diverse verkoopsites op internet. Op die manier kun je weer iets van je donor terug verdienen.

Is de ruimte waar je in bouwt niet al te groot. Plan dan de bouw goed. Je zult eerst het zogeheten rollende gedeelte klaar moeten hebben. Bestel de body wanneer deze op het chassis geplaatst kan worden. Er zit vaak een levertijd aan de body vast. Calculeer in wanneer je denkt klaar te zijn en bestel dan de body. De levertijd kan varrieren van enkele weken tot enkele maanden. Afhankelijk van kleur en uitvoering van je Burton.

Kijk goed naar de bouwhandleiding voor je zaken monteerd. Print, wanneer je die mogelijkheid hebt, de pagina's van de bouwhandleiding uit. De bouwhandleiding kan soms wat onduidelijk overkomen. Een alternatief is vragen te stellen op de verschillende fora die er zijn. Zie deze pagina voor de diverse fora.

Veel bouwers hebben een website gemaakt over de bouw van hun Burton. Hierin staan uitgebreide verslagen van hoe een en ander in elkaar gezet is. Dit wordt door vele beschouwd als een ultiem handvat in de bouw. En dat is het ook. De website varrieren van zeer eenvoudig tot uiterst professioneel. Kijk in het register en zoek even welke bouwer een site hebben gemaakt.

Een laatste tip. Neem de tijd voor het bouwen. Het moet geen race worden. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. En dus ook ten koste van de veiligheid van de Burton. Bezuinig niet op de verkeerde dingen. Remmen bv. nieuwe remschoenen kosten echt niet veel maar zijn o zo belangrijk. Bij Burtons die te gehaast gebouwd zjin komt de domper vaak wanneer ze ter keuring bij de RDW worden aangeboden. Afkeur komt dan helaas vaak voor. Dit veroorzaakt frustraties. Voorkom dit en neem de tijd.

Het bouwen van een Burton is een hele ervaring!! Het rijden in een Burton helemaal!!

Veel plezier vast toegewenst!!!!!!

Heb je verder nog vragen:
info@burtonregister.nl